Sådan skruer du op for GLÆDEN


Sådan skruer du op for GLÆDEN

 

Det kan godt være, at det lige nu bliver mørkere udenfor, men her giver coach og lykkeekspert Nathalie Dahl dig opskriften på, hvordan du kan tænde for lyset indeni.  “Alt for damerne” Uge 46 2015.

 

Nathalie Dahl Alt for damerneNathalie Dahl Alt for damerne 1Nathalie Dahl Alt for damerne 2Nathalie Dahl Alt for damerne

 

Trin 1: Find ud af, hvordan du har det.

 

Når man spørger de fleste mennesker, hvordan de har det, svarer de ”jeg har det godt”, men spørger man, hvordan de føler, ved de det oftest ikke. Men det er vigtigt at være bevidst om dine følelser og få et klart billede af din tilstand, for hvis du ikke er eller  kan det, er risikoen, at du affinder dig med f.eks. et job, du ikke er glad for eller et ægteskab, du ikke trives i. 90 procent af os er vanedyr, og gør det samme igen og igen, hvis vi ikke forholder os til, hvordan vi har det. Forholder du dig bevidst til dine følelser, kan du også bedre reagere på dem i stedet for bare at tænke ”det går nok”. Dine følelser viser dig dine ægte behov, og hver gang, du har en negativ følelse, er det et udtryk for, at noget skal justeres.

TIP:

Hvis du har mulighed og lyst, noter dine følelser og din tilstand hver dag i din dagbog, så kan du være med i de små ændringer som sker i dit liv. 

 

Trin 2: Bliv bevidst om dine tanker

 

Tankerne er med til at styre dit humør, og det er klart, at hvis du går ud i verden med en positiv attitude og tænker ”sikken en dejlig dag” og bemærker den flotte mand, der går forbi til din venstre side, får du det bedre, end hvis du kun bemærker den grå himmel og tænker ”hun er tyk” om damen, der går forbi til din højre side.  Gennemsnitlig får man 60.000 tanker hver dag, 95 procent af dem er stort set de samme som dagen forinden. Og 70 procent af disse er af den negative slags – f.eks. selvkritiske. I stedet for at gå rundt med tankerne på automatpilot, så bliv bevidst om dine tanker.

TIP:

 Tag et stykke papir og skriv dine tanker ned et par gange om dagen, så du bliver bevidst om dem. Først derefter kan du begynde at ændre på dem.

 

Trin 3: Grin

 

Smil oftere og find gode grunde til at grine – det smitter af på din humør, og du har brug for det.

Et barn på 4 år griner i gennemsnit 400 gange om dagen, en voksen smiler i gennemsnit 15 gange om dagen!

TIP:

Opsøg grinet. Se film du synes er sjove, tænk tilbage på morsomme episoder i dit liv, lav aftaler med folk, der kan få dig til at smile osv.

 

Trin 4: Lev i nuet

 

Acceptér hvert øjeblik i dit liv. Gør alt langsommere og mere bevidst. Se det smukke omkring dig.

Er du i en svær situation, så overvej, om du kan ændre på den lige nu. Er svaret nej, må du forsøge at acceptere den, som det her. Ellers bruger du energi på at kæmpe en kamp du ikke kan vinde i stedet for at bruge din energi på at finde ud af, hvordan du kan få det bedre dér, hvor du er lige nu.

TIP:

Gør alt langsommere og mere bevidst.

 

Trin 5: Fokuser på det positive og være taknemmelig!

 

Vær taknemmelig for det du har at være taknemmelig for. Taknemmelighed er forudsætningen for et lykkeligt liv. Fokuser på det positive – også i dine relationer. Der er lavet undersøgelser, der viser, at de par, der holder sammen, er dem, der fremhæver de positive ting ved hinanden, frem for dem, der har fokus på hinandens negative sider. Når vi koncentrer og om det gode i hinanden smitter det af på relationen.

TIP:

Er der mange negative situationer i dit liv, så få dem bearbejdet en ad gangen. Enten alene eller med en som har forstand på det – f.eks. en coach, psykoterapeut eller psykolog. Det vigtigste er, at du har tillid til personen, og at du føler dig godt tilpas med de værktøjer, som personen bruger.
 
 

Trin 6: Få en god start på dagen

 

En god start på dagen er afgørende for hvordan resten af dagen bliver. Så start den med taknemmelighed, smil, visualiseringer af dine drømme, yoga-øvelser eller hvad der nu ellers får dig ind på et godt spor.

TIP:

 Stå tidligere op, så du kan nå det!
 
 

Trin 7: Nyd livet

 

Lykke og glæde er ikke den destination. Det er en tilstand.

TIP:

Bemærk de lykkelige øjeblikke. Desto mere lykke du føler i din hverdag, desto mere lykkelig er du.
 
 

Trin 8: Drøm

 

Hvornår har du sidst forestillet dig noget, noget du virkelig godt kunne tænke dig? For mange er det lang tid siden. Det skyldes, at vi har en tendens til at lige så snart, der er noget vi kunne tænkte os, siger vi til og selv ”det har jeg ikke råd til” eller ”det kan først blive, når…”. Med lad være med at stop dig selv i det du gerne vil. Drøm. Som Mahatma Gandhi sagde “En mand er kun et produkt af sine tanker. Dét han tænker, bliver han.” Og Buddha: “Vi formes af vores tanker; vi bliver, hvad vi tænker. Når sindet er rent, følger lykken som en skygge, der aldrig forsvinder.” Tanken har kraft, og påvirker dit sind og din krop. På et tidspunkt blev der lavet undersøgelse på Harvard University, hvor man spurgte de studerende “har du klare skriftlige målsætninger for fremtiden, og har du lavet en plan for at nå dem?” Kun tre procent af de adspurgte havde sådanne målsætninger og planer. 13 procent havde mål, men de havde ikke skrevet dem ned. 84 procent af de studerende havde ikke noget bestemt formål andet end at afslutte skolen og nyde sommerferien. 10 år senere blev de samme studerende interviewet igen, og det blev konstateret, at de 13 procent, som havde mål, men som ikke havde skrevet dem ned, i gennemsnit tjente dobbelt så meget, som de 84 procent, som ikke havde nogle konkrete mål. Og de 3 procent, som havde skrevet deres mål ned, tjente i gennemsnit ti gange mere end de resterende 97 procent tilsammen.

TIP:

Skriv dine drømme ned uanset hvor urealistiske de virker. Lav derefter en plan, som kan hjælpe dig med at komme til målet. Hav fokus på dine drømme og din målsætning hver dag og giv ikke op undervejs. 
 
 

Trin 9: Find ro

 

Lykke kræver, at du er i kontakt med din intuition, og det kræver, at du er alene – det betyder, at du heller ikke skal have radio kværnende og tv’et kørende konstant. Vær med dig selv f.eks. ude i naturen, og gør de ting, du kan lide at lave: løb, syng eller hvad du nu har lyst til. Det handler om at gøre noget for dig selv.

Brug også nogle minutter hver dag på at meditere. Det betyder ikke, at du skal sidde ned et bestemt sted, du kan også gå eller foretaget dig noget andet, du godt kan lide. Det afgørende er, at du foretager dig noget, som kan stoppe dine tanker i at køre derudad, så du kommer i en tilstand af ro. Når du er det, vil svar og løsninger på problemerne også ofte komme af sig selv.

TIP:

Det bedste tidspunkt at meditere på er om morgen og om aftenen – dér kommer svarene nemmest, fordi det bevidste sind og dermed den indre kritiker på de tidspunkter er trådt i baggrunden.

 

Få 15 minutters gratis introsamtale med mig på Skype eller telefon

Skriv et svar